,

30 Mart 2022 Yeni Döngüsel Ekonomik Paketi Hakkında

30 mart 2022 de Avrupa Birliği tarafından döngüsel ekonomiye geçiş sürecini hızlandırmak amacıyla bir paket yayınladı. Mart 2020 de yayınlanan Döngüsel Ekonomi Aksiyon Planına ( https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_20_420 ) da uyumlu olarak çıkan paket farklı öneriler ile döngüsel ürün kavramını destekliyor.

Yayınlanan paket ile Avrupa Birliği Komisyonu fiziksel malların Avrupa Birliği pazarında daha çevre dostu, döngüsel ve enerji verimliliğini tüm yaşam döngüsü boyunca (tasarımdan atık sürecine kadar) destekleyen mallar olması konusunda öneriler sunuyor.
Ayrıca yayınlanan pakette, tekstil sürecini daha uzun ömürlü, tamir edilebilir ve tekrar kullanılabilir ve geri kazanılabilir yapmak üzere yeni stratejiler içerirken eş zamanlı olarak hızlı tüketim moda, tekstil atıkları ile mücadele yöntemlerini içerirken ve aynı zamanda tekstil ürünlerinin piyasaya tüm sosyal haklara saygı duyarak çıkması ile ilgili de öneriler içermektedir.
Paketteki bir başka başlıkta yapı malzemeleri ile ilgili iç pazarı güçlendirerek daha sürdürülebilir ve de iklim hedeflerine uyumlu bir yapı sektörünün oluşumu ile ilgili yasal çerçeve oluşturmaktır.

Ayrıca pakette tüketiciyi yeşil dönüşüm ile ilgili bilinçlendirmek ve güçlendirmek üzerine yeni kurallar zinciri de mevcuttur. Bu maddedeki asıl amaç, yeşil boyama yapmaktan kaçınarak bilinçli ve talep eden tüketiciler için de gerçekçi zemini oluşturmaktır.

Mart 2022 de çıkan paket, hali hazırda tüketiciye önemli kazanç sağlayan ve de ciddi miktarda enerji tüketimine destek olan mevcut Eko-tasarım kuralları üzerinden hazırlanmıştır. ( mevcut eko-tasarım paketi sadece 2021 yılında €120 milyar tüketiciye kazandırmıştır)
Yayınlanan pakete biraz bakmak gerekirse;
Sürdürülebilir ürünlerin eko-tasarımı üzerine çıkan teklif, ürün yaşam döngüsünde % 80 etkisi olan tasarım kısmına odaklanmıştır. Ürünlerin, daha uzun ömürlü, dönüştürülebilir, geri kazanılabilir, enerji ve kaynak verimli olması adına yeni gereklilikler içermektedir. Ayrıca en önemli kısmı, bilinçli tüketiciler oluşturmak ve de ürünlerin şeffaf bir biçimde çevresel etkilerinin bilinmesi için de ürün-özel bilgilerin de tüketiciye sağlanması ile ilgili gereklilikler içermektedir. Bu paket kapsamında; tüm düzenlenecek ürünler Dijital Ürün Pasaportuna sahip olacaklar. Bu ürünlerin tedarik zinciri süreci boyunca tamir ve geri kazanım süreçlerinin daha kolay olmasını sağlamak adına yapılan bir kimlikleme süreci . Önerinin bu bölümünde ayrıca aynı zamanda satılmamış ürünlerin imha edilmesi ve de yeşil satın almaya teşvik amaçlı düzenlemeleri de içermektedir.

Yayınlanan paket mevcut eko-tasarım çerçevesini 2 şekilde genişletmiştir. İlk süreç, kapsama giren ürün çeşidini artırmak, ikincisi ise ürünlerin uymaları gereken gereklilikler kapsamını artırmak. Bu paket ile aynı zamanda Eko-tasarım ve Enerji Etiketleme Çalışma Planı 2022-2024 de yayınlandı. Bu planda özellikle tüketicilerin elektronik ekipman alışkanlarılar  ( cep telefonları, güneş panelleri..) ön plana alınmaktadır.
Tekstil tüketimi gıda,ulaşım, konuttan sonra çevreye ve iklim değişikliğine etkisi olan 4. Büyük süreçtir. Aynı zamanda tekstil sektörü su tüketiminde ve ham madde kullanımında da çok ciddi etkisi olan bir sektördür.

Bu paket ile birlikte Avrupa Birliği Sürdürülebilir ve Döngüsel Tekstil Stratejisi 2030 a kadar gerçekleştirilmesi gereken aksiyonları belirtmiştir. Bu kapsamda; uzun ömürlü ve geri kazanılabilir, özellikle geri kazanılmış liflerden, kimyasallardan arınmış ve de çevreye ve sosyal haklara saygı duyarak yapılmış ürünlerimin tekstil piyasasında rol almasına yönelik düzenlemeleri içermektedir. Üreticiler tüm değer zincirinden sorumlu kılınarak döngüsel tekstil ekosistemi tüm atıkların da geri kazanılır hale gelmesini ve de yakma ve gömme proseslerinin en aza indirilmesini hedeflemektedir. Bu paket aynı zamanda tekstil sanayisi için iş birliği önerilerini de içermektedir.

Yapı ekosistemi kaynak kullanımında % 50 den fazla sorumluluğa sahiptir ve Avrupa Birliğinde çıkan atığın % 30 DNA fazlası yapı sektörüne aittir.
Yapı Malzemeleri Yönetmeliğinde de revizyonlar paket ile birlikte sunulmuştur ve de 2011 den beri yer alan kuralları güçlendirip modernize etmeyi hedeflemektedir. Yeni yapı ürünleri için gelecek olan gereklilikler tasarım ve üretim aşamasından itibaren ürünler daha uzun ömürlü, tamir edilebilir, geri kazanılabilir ve yeniden üretiminin kolay olmasını içermektedir.

Artık; al, yap, parçala, at zihniyetininim gezegenimize, sağlığımıza ve ekonomimize verdiği zarar çok aşikardır. Bu paketin kapsayıcı yaklaşımı ile Avrupa Birliğinde dolaşımda olan tüm ürünlerin sürdürülebilir olması sağlanacaktır.

İlerleyen günlerde Ülkemizde de paketin getireceği etkileri hep birlikte görüyor olacağız.

Paketin tamamına aşağıda linkten uçabilirsiniz.
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/en/ip_22_2013/IP_22_2013_EN.pdf

“30 Mart 2022 Yeni Döngüsel Ekonomik Paketi Hakkında” için 0 yanıt