Avrupa Konseyi, kurumsal sürdürülebilirlik raporlama direktifine son yeşil ışığı yaktı

Avrupa Konseyi, kurumsal sürdürülebilirlik raporlama direktifine (CSRD) nihai onayını verdi.

Bu, şirketlerin yakında sürdürülebilirlik konuları hakkında ayrıntılı bilgi yayınlamaları gerekeceği anlamına geliyor. Bu, bir şirketin hesap verebilirliğini artıracak  , farklı sürdürülebilirlik standartlarını önleyecek ve sürdürülebilir bir ekonomiye geçişi kolaylaştıracaktır  .

Yeni kurallar, daha fazla işletmeyi toplum üzerindeki etkilerinden sorumlu kılacak ve onları insanlara ve çevreye fayda sağlayan bir ekonomiye yönlendirecek. Çevresel ve toplumsal ayak iziyle ilgili veriler, bu ayak iziyle ilgilenen herkesin erişimine açık olacaktır. Aynı zamanda, yeni genişletilmiş gereksinimler, çeşitli şirket boyutlarına göre uyarlanır ve yeni gereksinimlere hazırlanmaları için yeterli geçiş süresi sağlar.

Jozef Síkela, Sanayi ve Ticaret Bakanı

Pratik anlamda şirketler, iş modellerinin sürdürülebilirliklerini nasıl etkilediğini ve dış sürdürülebilirlik faktörlerinin (iklim değişikliği veya insan hakları sorunları gibi) faaliyetlerini nasıl etkilediğini raporlamak zorunda kalacaklar. Bu, yatırımcıları ve diğer paydaşları sürdürülebilirlik konularında bilinçli kararlar almak için daha iyi donatacaktır.

CSRD, 2014 mali olmayan raporlama yönergesi  (NFRD) tarafından Muhasebe Yönergesi’nde getirilen ve artık AB’nin sürdürülebilir bir ekonomiye geçişine uygun hale getirilmeyen mali olmayan raporlamaya ilişkin mevcut kuralları güçlendirmektedir  .

Şirketler için yeni raporlama kuralları

CSRD,  daha ayrıntılı  raporlama gereklilikleri getirir ve büyük şirketlerin ve borsaya kote KOBİ’lerin   çevre hakları, sosyal haklar, insan hakları ve yönetişim faktörleri gibi sürdürülebilirlik konuları hakkında rapor vermesini zorunlu kılar.

Yeni sürdürülebilirlik raporlama kuralları, tüm büyük  şirketler   ve  borsaya  kote mikro teşebbüsler hariç, düzenlenmiş piyasalarda işlem gören tüm şirketler için geçerli olacaktır. Bu şirketler ayrıca bağlı ortaklıkları için geçerli olan bilgileri değerlendirmekten de sorumludur.

Kurallar  , belirli özellikleri dikkate alınarak, listelenen KOBİ’ler için de geçerlidir. Listelenen KOBİ’ler için bir geçiş döneminde, 2028’e kadar direktifin uygulanmasından muaf tutulacak bir vazgeçme mümkün olacaktır.

Avrupalı ​​olmayan şirketler için  sürdürülebilirlik raporu sağlama zorunluluğu, AB’de 150 milyon Avro net ciro elde eden ve AB’de belirli eşikleri aşan en az bir iştiraki veya şubesi bulunan tüm şirketler için geçerlidir. Bu şirketler, bu direktifte tanımlandığı şekilde çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) etkileri hakkında bir rapor sunmalıdır.

Avrupa  Mali Raporlama Danışma Grubu  (EFRAG), taslak Avrupa standartlarının geliştirilmesinden sorumlu olacaktır. Avrupa Komisyonu, AB üye devletleri ve bir dizi Avrupa kuruluşuyla istişarelerin ardından standartların son halini yetkilendirilmiş bir kanun olarak kabul edecektir.

Başvuru tarihi

Yönetmeliğin uygulanması dört aşamada gerçekleşecek:

  • Halihazırda NFRD’ye tabi olan şirketler için 2024 mali yılı hakkında 2025’te raporlama;
  • şu anda NFRD’ye tabi olmayan büyük şirketler için 2025 mali yılı hakkında 2026’da raporlama;
  • borsaya kayıtlı KOBİ’ler (mikro teşebbüsler hariç), küçük ve karmaşık olmayan kredi kurumları ve bağlı sigorta teşebbüsleri için 2026 mali yılına ilişkin 2027’de raporlama;
  • AB’de belirli eşikleri aşan en az bir yan kuruluşu veya şubesi varsa, AB’de net cirosu 150 milyonun üzerinde olan üçüncü ülke teşebbüsleri için 2028 mali yılına ilişkin 2029’da raporlama.

Arka fon

Avrupa Komisyonu, Avrupa Yeşil Anlaşması  ve  Sürdürülebilir Finans Gündemi kapsamında CSRD önerisini 21 Nisan 2021’de sundu  .

CSRD, sürdürülebilirlik bilgilerine ilişkin mevcut kurallardaki boşlukları dolduracaktır. Özel sermaye yeşil ve sosyal geçişin finansmanına yönlendirilecekse, finansal piyasaların güvenilir, ilgili ve karşılaştırılabilir çevresel, sosyal ve yönetişim bilgilerine erişmesi gerekir. Sürdürülebilirlik bilgilerinin açıklanması, Yeşil Mutabakat’ta açıklandığı gibi, sürdürülebilir bir ekonomiye geçişi kolaylaştırmak için ek yatırım ve fon sağlayabilir.

24 Şubat 2022’de AB üye ülkeleri, Konsey’in CSRD önerisine ilişkin tutumu üzerinde oybirliğiyle anlaştılar.

21 Haziran 2022’de Konsey ve Avrupa Parlamentosu, 30 Haziran 2022’de AB üye devletlerinin temsilcileri tarafından onaylanan CSRD hakkında geçici bir anlaşmaya vardı.

Sonraki adımlar

Konsey’in bugün Avrupa Parlamentosu’nun tutumunu onaylamasının ardından yasama yasası kabul edildi.

Avrupa Parlamentosu Başkanı ve Konsey Başkanı tarafından imzalandıktan sonra Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde yayımlanacak ve 20 gün sonra yürürlüğe girecek. Yeni kuralların üye devletler tarafından 18 ay  sonra uygulanması gerekecek  .

Toplantı sayfasını ziyaret edin

“Avrupa Konseyi, kurumsal sürdürülebilirlik raporlama direktifine son yeşil ışığı yaktı” için 0 yanıt