Sürdürülebilirlik Raporlamalarında Yeni Adımlar

Bize eğitimlerde en çok sorulan sorulardan bazıları; hocam raporlama zorunlu mu? GRI zorunlu mu? Finansal veriler ile nasıl eşleştireceğiz bu verileri….Bu sorular; sürdürülebilirlik yolculuklarına başlamış olan tüm yapılar için de haklı ve geçerli sorular. Bu sebeple de bizler de tüm eğitimlerimizde güncel tüm gelişmeleri anlatmaya gayret ediyoruz.  Bu kapsamda yeni Türkçeleştirilmiş bir uluslarası taslak standardı sizler için özetlemek istedik.

İşletmelerin artık sadece finansal değerlerine sahip çıkmanın dışında başta iklim krizi olmak üzere çevreyle ilgili problemlerin çözümü ile sosyal konularda daha iyi koşulların sağlanmasında da önemli görevlerinin olduğunu biliyoruz. Bu bağlamda yatırımcılar, kreditörler ve borç verenler dahil olmak üzere ile ilgili tüm taraflar işletmelerin çevre, sosyal ve yönetişim (ÇSY) gibi sürdürülebilirlik konularında yapacakları açıklamaları, işletmeye yönelik değerlendirmelerinde kullanacakları önemli bir kaynak olarak görmektedirler. Bu veriler şirket değerinin belirlenmesinde de önemli rol oynar. Bu kapsamda  geçtiğimiz yıl Kasım ayında İskoçya’nın Glasgow şehrinde düzenlenen; 2021 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansında (COP26), Uluslararası Muhasebe Standartları Vakfı (IFRS Vakfı) tarafından Uluslararası Sürdürülebilirlik Standartları Kurulunun (ISSB) kurulduğu ilan edilmiştir. ISSB’nin kuruluş amacı sürdürülebilirlik bilgilerinin, finansal bilgilerle aynı titizlikte, kalitede ve küresel karşılaştırılabilirlikte üretilmesini sağlamaktır. IFRS Vakfı finansal tablolar için yüksek kaliteli, güvenilir ve küresel olarak karşılaştırılabilir finansal bilgi ihtiyacını; bünyesinde yer alan bir diğer kuruluş olan Uluslararası Muhasebe Standartları Kurulu (IASB) tarafından yayımlanmış olan ve halihazırda Ülkemizin de içinde bulunduğu 140’dan fazla ülke tarafından uygulanan Uluslararası Finansal Raporlama Standartları (UFRS) ile sağlamaktadır.

Benzer şekilde sürdürülebilirlik konularında ihtiyaç duyulan kaliteli, güvenilir ve karşılaştırılabilir bilgilerin ise ISSB tarafından yayımlanacak olan Uluslararası Sürdürülebilirlik Raporlama Standartlarıyla karşılanması amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda ISSB 31 Mart 2021’de; “[Draft] IFRS S2 Climate-related Disclosures / UFRS S2- İklimle İlgili Açıklamalar (Taslak)” isimli taslak standardı yayımlamıştır. ISSB tarafından yayımlanmış olan bu taslak standart hakkında Ülkemizdeki şirketlerin, kullanıcıların ve diğer tüm ilgililerin bilgi sahibi olması ve sürdürülebilirlik raporlamasına ilişkin farkındalık sağlaması amacıyla söz konusu standardın Türkçe versiyonu hazırlanmış ve ilgililerin erişimine açılmıştır.

Bu standardı özetlemek gerekirse;

UFRS S1 Sürdürülebilirlikle İlgili Finansal Bilgilerin Açıklanmasına İlişkin Genel Hükümler’in amacı, genel amaçlı finansal raporlamanın aslî kullanıcılarının işletmenin – ve işletmeye kaynak sağlanıp sağlanmayacağına karar verirken faydalı olan sürdürülebilirlikle ilgili ciddi riskler ve fırsatlar hakkında bir işletmenin bilgi açıklamasını zorunlu kılmaktır.

Raporlayan işletme, sürdürülebilirlikle ilgili maruz kaldığı tüm ciddi riskler ve fırsatlar hakkında önemli bilgileri açıklar. Önemlilik değerlendirmesi, genel amaçlı finansal raporlama kullanıcılarının kurumsal değeri değerlendirmesi için gerekli bilgiler kapsamında yapılır.

Bu standartta temel içerik bakımından baktığımızda;

Başka bir UFRS Sürdürülebilirlik Açıklama Standardı aksine izin vermedikçe veya gerektirmedikçe, işletme aşağıdakilere ilişkin açıklamalar yapar:

(a) yönetişim—işletmenin sürdürülebilirlikle ilgili riskleri ve fırsatları izlemek ve yönetmek için kullandığı yönetişim süreçleri, kontroller ve prosedürler,

(b) strateji—kısa, orta ve uzun vadede işletmenin iş modelini ve stratejisini etkileyebilecek sürdürülebilirlikle ilgili riskleri ve fırsatları ele alma yaklaşımı,

(c) risk yönetimi—işletmenin sürdürülebilirlikle ilgili riskleri belirlemek, değerlendirmek ve yönetmek için kullandığı süreçler ve

(d) ölçütler ve hedefler—zaman içinde sürdürülebilirlikle ilgili riskler ve fırsatlarla ilgili olarak işletmenin performansını değerlendirmek, yönetmek ve izlemek için kullanılan bilgiler.

Bu başlıklar aynı zamanda Finansal İstikrar Kurulu tarafından kurulan TCFD, yardımcı rehberindeki başlıklardır.

Standart ile ilgili detaylara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Kamu Gözetimi Kurumu (kgk.gov.tr)

Senem Tanju

 

 

In:

“Sürdürülebilirlik Raporlamalarında Yeni Adımlar” için 0 yanıt