ESG-G-Yönetişim Hakkında

Sürdürülebilirliğin en önemli parçalarından olan yönetişim sanırım süreci tasarlarken en zorlanılan kısım. Çünkü ESG konularını yönetmek, uygulamak, denetlemek için tek bir yol ya da çözüm yok ve de her şirketin kendine özel Koşulları ve benzer olmayan yönleri var. Aynı zamanda ESG’yi oluşturan içeren konularında tek bir elden yönetilmesi pek de olası değil. Bu yüzden de şirketler giderek artan bir şekilde sorumlulukları yönetim kurulu komitelerinin çeşitli kombinasyonlarına ve yönetim kurulunun tamamına tahsis eden ESG yönetişim çerçevelerini tercih etmektedirler. Genel olarak halen sürdürülebilirlik kavramı çevre ile bağdaştırılsa da şirketler artan siyasi, yasal, uluslararası paydaş beklentileri karşısında ESG stratejilerini en öncelikli yönetişim çerçevesinde düşünmelidirler ve bu kapsamda komiteler, yönetim kurulları iklim riskleri ve daha da geniş bakış açısında ESG süreçlerinde ortaya çıkan eğilimleri anlamıdırlar.
Deloitte’un S&P 500 şirketlerinde 2022 yılında yaptığı araştırmaya göre; 2022 yılında şirketlerin
yalnızca %3 ü genel yönetim kurullarında ESG hakkında bilgi açıklamadılar. Bu rakam 2021 de % 14, 2020 de % 28 lerdeyken % 3 e düşünün temel sebebi artan paydaş baskıları ve aynı zamanda ESG çerçevelerinin de daha netleşmesi ve olgunlaşmasıdır. Bu şirketlerin %15'i ESG için özel komiteler oluştururken 2021 de bu aran % 13 dü. Aynı araştırmada çoklu komite yaklaşımı da ortaya çıkmıştır.
Bu da ESG konularının çeşitliliğinin ancak çok sayıda komite ile yönetilebileceği ve sorumluluklarının en iyi bu şekilde ele alınabileceğinin kabul edilmesidir. Örnek vermek gerekirse; iklim riskleri finansal raporlamalar ile de bağlantılı olduğu için denetim komiteleri tarafından takip edilmektedir.
Karbonsuzlaşma hedefleri ve bu kapsamdaki yatırımlar strateji, finans, yetenek, yönetişim,
operasyonlar, risk ve uyumluluk alanlarında şirket çapında bir sahiplenme gerektirir. Benzer şekilde ESG nin sosyal ayağının konularından plan Çeşitlilik ve Kapsayıcılık ( D&I) artık şirketler için stratejik hedeftir ve de sadece Insan Kaynakları konusu olmaktan çoktan çıkmıştır. (Bazı uluslararası raporlama kriterlerinde yönetim kurulundaki çeşitlilik de sorgulanmaktadır.)
ESG konularının çeşitliliği ve finansal değerler kadar finansal olmayan konularında gündemde güçlü şekilde yerini alması sebebiyle ESG stratejisinde en öncelikli süreç yönetişim sürecidir ve en üst düzeyde tasarlanmalıdır aksi durumda içi boş bir sistem hiç de sürdürülebilir olmaz…

-Senem Tanju-

“ESG-G-Yönetişim Hakkında” için 0 yanıt