Eğer 2023 bir şeyi kanıtladıysa, o da artan belirsizliğin yeni normal olduğudur (The 2023 State of Corporate ESG: at the crossroads of data, regulations, and digital solutions)
2023 ün son günlerine yaklaşırken raporun girişinde de yazdığı gibi; “ Eğer 2023 bir şeyi kanıtladıysa, o da artan belirsizliğin yeni normal olduğudur”. Artık tüm kurumlar, kişiler, ülkeler belirsizlikler ile yaşamak konusunda kaslarını güçlendiriyor. “The 2023 State of Corporate ESG: at the crossroads of data, regulations, and digital solutions” araştırması da bu güçlü kasları tespit etmek amacıyla Avrupadan Kuzey Amerika’ya 24 C-suite ve çeşitli rollerde fonksiyonel liderler yapılan araştırma sonucunu içermektedir. Araştırmanın en önemli ortak çıktısı ise; artık Kurumsal Sürdürülebilirlik; verilerin yönetimi süreçleri daha hızla olgunlaşmaktadır ve bu süreçler de yeni zorlukları, ihtiyaçları, gereklilikleri ve fırsatları da ortaya çıkarmaktadır.
Raporun ana bulgularını özetlemek gerekirse;
- Şirketler çok sayıda ESG rehberine ayak uydurmakta zorlanıyor ve özellikle farklı coğrafyalardaki farklı düzenlemeler risk ve fırsat süreçlerinin düzenlenmesini zorlaştırmaktadır.
- Şirketler genel anlamda ESG faaliyetlerinde ilerlemek ve de genel ilerlemelere hakim olabilmek anlamında 3. Taraflardan destek almayı tercih etmektedirler.
- Büyük ölçekli şirketler ESG ile ilgili süreçlere daha hızlı adapte olurken bu anlamda yatırımları da hızlandırmaktadırlar.
- Kuruluşlar ESG ile ilgili süreçlerde yazılımlara daha öncelik vermeye başladılar. Bu anlamda ESG liderleri sürekli olarak raporlama, veri takibi ile ilgili çözümler aramaktadırlar.
- Şirketlerin öncelikli tercihleri; entegre uçtan uca çözüm ve yaklaşımlar , basit çözümler ve mevcut sistemleri ile birlikte çalışabilen sistemler üzerinedir.
- Şirketler, farklı verileri birbirine bağlamak ve verim elde etmek için yapay zeka ve makine öğrenimine yönelmektedirler.
- Şirketler bu anlamda hem tedarik zincirini de sürece katabilmek ve bir anda da gerçekten neyin gerekli olduğunu anlayabilmek adına dürüst ve şeffaf bir yaklaşım beklemektedirler.
- Araştırmaya katılanların % 71 i ESG nin kurumsal performanstaki rolünün giderek artacağını söylemektedirler.
- % 60 ‘ ı ESG ye yatırım yapmanın rekabet avantajı saplayacağının farkındadır.
- % 91 ‘i de bu konuda 3. Taraf ile birlikte çalışmaktadır.
Dünyada iklim değişikliğine bağlı kayıplar her geçen gün artmaktadır. “Swiss Re, 3/29/23, In 5 charts: continued high losses from natural catastrophes in 2022” raporuna göre şu anda miktar yaklaşık $110B üzerindedir. Şu anda COP 28 de de bu kayıp ve zarar fonu ile anlaşmaya varılmıştır. (yeterliliği ayrı bir tartışma konusu).
2023 ayrıca aşırı ısınma kaynaklı Asya’daki kuraklığı da artırdı ve de Çin’in bir kez daha en yüksek sıcaklığa ulaşmasıyla birlikte önemli ölçüde mahsul kaybına yol açtı . İklim değişikliğine bağlı gıda güvenliği Avrupa’yı da etkilemiştir, Şubat ayında Fas ve İspanya’da yaşanan fırtınalar İngiliz market raflarını boş bıraktı.
“44 trilyon dolarlık ekonomik değer üretimi – dünyanın toplam GSYİH’sinin yarısından fazlası – orta derecede veya doğaya ve doğanın hizmetlerine son derece bağımlıdır ve sonuç olarak doğa kaybından kaynaklanan risklere maruz kalmaktadır.”
Araştırmaya katılan yöneticilerin bazılarını geceler boyu ayakta tutan yeni yönetmelik gelişmelerine de 2023 sahne olmuştur. Bazıları;
AB’nin Sürdürülebilir Faaliyetler Taksonomisi, Almanya’nın Tedarik Zinciri Yasası, ABD’nin Uygurları Zorla Çalıştırmayı Önleme Yasası, Kaliforniya’nın tek kullanımlık plastikleri azaltmaya yönelik yeni yasası, İklimle İlgili Finansal Açıklamalar Görev Gücü’nün (TCFD) veya daha yeni olan Doğa ile İlgili Finansal Açıklamalar Görev Gücü’nün (TNFD) rehberliği, ormansızlaşma içermeyen ürünlere ilişkin yaklaşan AB düzenlemesi
Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler plastikten hava kirliliğine, kimyasallardan çalışma standartlarına, doğanın korunmasına ve daha fazlasına kadar her şeyi hedef alıyor.
2023, karmaşık ve zorlu dönemlerden geçtiğimizi bir kez daha kanıtlamıştır.
Dünya genelinde gözle görülür etkilerini sürdürmektedir. İşletmeler genellikle bu zorluğun farkındadır ve Böylece daha sürdürülebilir, dayanıklı iş modelleri yönelmektedir. Çok açıktır ki ESG’nin kurumsal performanstaki rolü gelecekte daha da artacaktır.
Şirketler ayrıca üç temel alanda hızlı bir evrimle karşı karşıyadır ve bu evrim aşağıdakileri önemli ölçüde etkileyecektir
Bunlar
- Veri: öncelikle yapay zeka alanındaki ilerlemeler
- Düzenlemeler/ Raporlamalar: dünya çapında hızla gelişiyor ve birçok yeni alanı etkiliyor
- Dijital Çözümler: Şirketlere yeni yetenekler ve içgörüler kazandırmak için hızla olgunlaşıyor.
ESG alanında Bu alanları benimseyerek ve yukarıda vurgulanan üç temel alanı ele alarak, şirketler ESG’yi yönetilmesi gereken genel bir yük olmaktan çıkarabilirler.
Tüm rapora aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
“Eğer 2023 bir şeyi kanıtladıysa, o da artan belirsizliğin yeni normal olduğudur.” için 0 yanıt