Geçtiğimiz haftada daha önceki haftalar da olduğu gibi pek çok sürdürülebilirlik düzeninde gelişmeler ile devam etti.

  • Türkiye de 2024 başı itibariyle başlayan sürdürülebilirlik raporlama zorunluluğu farklı ülkelerde de nispeten benzer içerikler ile devam etti. Singapur hükümeti, şirketlere ilk sürdürülebilirlik raporlarını üretme maliyetinin yaklaşık üçte birini kapsayan destek sağlayan yeni bir Sürdürülebilirlik Raporlama Hibesi’nin başlatıldığını duyurdu. ( Bu kapsamda Türkiye’de de Yeşil Dönüşüm destekleri ile ilgili teşvik paketleri başladı / T.C. Ticaret Bakanlığı) Bu sistemde kapsama giren firmalar ISSB standartlarına göre raporlama yapacaklar ve ilk etapta borsaya kote ve borsaya kote olmayan büyük şirketlere i iklimle ilgili zorunlu raporlama gereklilikleri getirilecek. Kademeli bir geçiş sistemi ile 2027 ye kadar raporlama süreçleri ilerleyecek.
  • Ülkelerde raporlama süreçleri ile ilgili en önemli adım ABD’den geldi. Yaklaşık 2 yıl boyunca tartışması devam eden ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun raporlama süreçleri; kurumsal iklim riskinin açıklanmasına ilişkin yeni kuralı açıklaması ile ilerleme kaydetti.
  • Doğrudan Kapsam 1 ve 2 emisyonlarının açıklanmasını gerektiren yeni yetki, şirketleri çevresel verilerini rutin SEC dosyalarıyla aynı programda yayınlamaya ve daha titiz bir şekilde açıklamaya zorlayacak olmasına rağmen Şirketler, tedarik zincirlerinden ve müşterilerden kaynaklanan Kapsam 3 dolaylı emisyonlarını açıklamak zorunda kalmayacak. Piyasa değeri 75 milyon dolardan az olan daha küçük halka açık şirketler ise muaftır.
  • Çok detaylı raporlama standardı olan SEC Sürdürülebilirlik raporlamasında TCFD yapan firmalar uygulama kolaylığı anlamında avantajlı. Bu TSRS için de geçerli
  • Raporlama dünyasında Kanada’da gelişme yaşandı. Kanada Sürdürülebilirlik Standartları Kurulu (CSSB) ilk Kanada Sürdürülebilirlik İfşa Standartları (CSDS) için istişare sürecini başlattı. CSDS, Kanada pazarının ihtiyaçlarını karşılamak üzere yapılacak değişikliklerle Uluslararası Sürdürülebilirlik Standartları Kurulu (ISSB) ile uyumlu olacaktır. Kanadalı düzenleyiciler, kamu şirketlerinin hangi standartlara göre raporlama yapmaları gerektiğine karar verirken CSSB’ye bakacaklar.
  • Ayrıca son olarak özen direktifi ile ilgili gelişme yaşandı. AB Konseyi son dönemde tartışma konusu olan Kurumsal Sürdürülebilirlik Durum Tespiti Direktifi’ni (CSDDD) kabul etti. Seçim sebebiyle ertelendiği düşünülen direktif geçtiğimiz hafta yapılan oylama sonucunda kabul edildi. İlk önerilen haline göre çok esnetilmiş olsa da tüm değer zincirinin kontrol edilmesi anlamında önemli bir gelişme olarak kayda girdi. Son kapsamda;
  •  5.000 den fazla çalışanı olan ve cirosu 1.5 milyarı aşan şirketler açısından 3 yıl,
  •  3.000’den fazla çalışanı olan ve cirosu 900 milyonu aşan şirketler açısından 4 yıl,
  •  1.000’den fazla çalışanı olan ve cirosu 450 milyonu aşan şirketler açısından ise 5 yıllık uyum süreleri öngörülmektedir.

In:

“Geçtiğimiz haftada daha önceki haftalar da olduğu gibi pek çok sürdürülebilirlik düzeninde gelişmeler ile devam etti.” için 0 yanıt