GRI; Küresel Raporlama İnisiyatifi sürdürebilirlik raporlamaları kapsamında uluslararası standartlar geliştiren bir kuruluştur.
“Global Reporting Initiative” bağımsız, uluslararası bir organizasyondur ve amacı kuruluşlara küresel bir dil oluşturmak masadıyla destek olmak ve dünya çapında kullanılan standartlar sunmaktır.
GRI Standartları, kuruluşların insan hakları da dahil olmak üzere ekonomi, çevre ve toplum üzerindeki dış etkilerini anlamalarına yardımcı olur. Bu, hesap verebilirliği artırır ve sürdürülebilir kalkınmaya katkılarıyla ilgili şeffaflığı artırır. GRI standartları 3 seri Standarttan oluşur.
- Ulusal Standartlar
- Sektör Standartları
- Konu Standartları
Bu standart ayrımı çok yeni güncellenmiştir ve tüm raporlamalarda 1 Ocak 2023 itibariyle geçerli olacaktır. Kuruluşlar; sürdürülebilirlik raporu hazırlamak için GRI standartlarının bir kısmını ya da tamamını kullanabilirler.
Bu standartları en basit haliyle anlatmamız gerekirse;
GRI 1: Kuruluş 2021 (Daha önceki adı GRI 101 ‘di ve Ekim 2021 de GRI 1 adını almıştır). GRI 1 tüm standartların temelidir ve genel standartların nasıl kullanılacağını anlatır. GRI Standartlarının amacını ana hatlarıyla belirler. Ayrıca, iyi kalitede raporlama için temel olan doğruluk, denge ve doğrulanabilirlik gibi ilkeleri de belirtir.
GRI 2: Genel Açıklamalar 2021 (GRI 2), bir kuruluşun yapısı ve raporlama uygulamalarıyla ilgili ayrıntılara ilişkin açıklamaları içerir; örneğin ana faaliyetleri, çalışan detayları, stratejisi, politikaları ve paydaş katılımı gerekliliğini de GRI 2 içerir.
GRI 3: Öncelikli Konular 2021 (GRI 3), bir kuruluşun en temel etkilerine sebep olan başlıklarını belirleyebileceği adımları açıklar ve aynı zamanda öncelikli konuları belirlemek, bunları listelemek ve her başlığın nasıl yönetileceği üzerine kurulan GRI 3; eski versiyon olan GRI 103 de olduğu gibi sektör standartlarının nasıl kullanacağını anlatır.
GRI Sektör Standartları
Yeni geliştirilmeye başlanan sektör standartları öncelikli olarak en yüksek etkiye sahip 40 standart için geliştirilecek. (Petrol ve gaz, tarım, su ürünleri yetiştiriciliği ve balıkçılık). Standartlarda şirketler için öncelikli olabilecek başlıkları listelerler ve eğer kuruluş için geçerli bir Sektör Standardı mevcutsa, bir kuruluş bunu GRI Standartları ile raporlama yaparken kullanmakla yükümlüdür.
GRI Konu Standartları
GRI Konu Standartları, konular hakkında bilgi sağlamak için açıklamalar içerir. Her Standart, konuya genel bir bakış ve konuya özel açıklamaları ve bir kuruluşun ilgili etkilerini nasıl yönettiğini içerir. Bir kuruluş, belirlediği öncelikli konulara karşılık gelen Konu Standartlarını seçer ve bunları raporlama için kullanır.
Şu an sizlere bahsetmiş olduğum standartlar 1 Ocak 2023 itibariyle geçerli olacak. O tarihe kadar eski standartlar kullanılmaya devam edilecek. Peki temel değişiklikler neler oldu, gelin hep birlikte onlara bakalım.
Yeni standartlarda tüm tanımlamalara İnsan Hakları eklenmiştir ve de insan hakları ile ilgili zorunlu açıklamalar da istenmeye başlanmıştır. Ayrıca kuruluşlardan durum tespiti yapılmasını talep edip, potansiyel negatif tarafları ile ilgili aksiyonları belirlemelerini istemiştir ve de bunun da raporlama da olmasını talep etmiştir. Aslında bu yaklaşım GRI standartların entegre raporlama çerçevesi ile bağlantılı olarak tüm değerlerin birbirleri ile olan negatif ve pozitif etkisinin raporlanmasını talep etmektedir. Yeni standartların detaylarında ve de sektör çalışmaları ile temel kavramlar ve de ilkeler ile ilgili daha net açılamalar vardır. Yeni standartlar şirketlerin daha kapsamlı ve geçerli raporlar hazırlamasını sağlar.
Ayrıca uygulamada da temel farklılıklar bulunmaktadır.
- Daha öncesinde temel ve kapsamlı olarak ikiye ayrılan raporlama uygulaması kalkmıştır ve artık tek bir tip raporlama olacaktır.
- 4 temel anahtar konsept belirlenmiştir ve GRI 1 de anlatılmıştır. Raporun bu 4 temel konsept üzerine kurgulanması beklenmektedir. (Impact – Etki, Due Diligince – Detay Analiz– Material Topic – Öncelikli Konular, Stakeholder – Paydaş)
- Daha öncesinde rapor içeriği ve kalitesi başlıklarında belirlenmiş olan raporlama prensipleri sadeleştirilmiştir ve de kalite ve bilgi sunumuna odaklanmıştır.
- En önemli değişiklik bence;
- Öncelikli Konuların tespit yaklaşımı detay analiz çalışması akabinde yapılacaktır ve de yeni gerekliliklere uygun olarak ilerleyecektir. (GRI 3 tamamen bu konuya ayrılmıştır)
- İnsan haklarına saygı ve durum tespiti de dahil olmak üzere sorumlu iş davranışına yönelik politika taahhütleri ve bu taahhütlerin kuruluşa nasıl yerleştirildiği hakkında yeni açıklamaların eklenmesi beklenmektedir.
- Revize edilen gereklilikler kapsamında; aktiviteler ve çalışan detayları, yönetişim ile ilgili maddeler, paydaş analizi ve de politika gereklilikleri bulunmaktadır.
- Başlık Standardı iptal edilmiştir bunlar;
- GRI 307: Environmental Compliance 2016
- GRI 412: Human Rights Assessment 2016
- GRI 419: Socioeconomic Compliance 2016
Bu standartlarda bulunan gereklilikler genel standartlara eklendiği için ayrıca başlık standardı olarak bırakılmamıştır.
Ve son olarak en temel değişikliklerin başında da yaklaşım ile ilgili değişiklik gelmektedir.
GRI 2-2 ve 2-3 de belirtildiği üzere sürdürülebilirlik raporlarının diğer raporlama sistemleri ile de uyumlu olması beklenmektedir ve aynı zamanda da muhakkak raporun dış bir güvence kuruluşunun da gözetiminden geçmesi tavsiye edilmektedir.
2023 itibariyle geçerli olacak standartlar ile ilgili daha pek çok gelişme bu sene bizleri bekliyor. Bu yazı sizlere temel teşkil etsin ve raporlamanız için ön hazırlık yapmanıza katkı sağlasın
Yazar: Senem Tanju
“GRI Raporlama Standartlarındaki Değişiklikler” için 0 yanıt