Türkiye’nin İklim Değişikliği Eylem Planı ve İklim Değişikliği Uyum Stratejisi ve Eylem Planı Yayımlandı!

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Türkiye’nin İklim Değişikliği Eylem Planı ve İklim Değişikliği Uyum Stratejisi ve Eylem Planı açıklandı.

2023 yılında   Türkiye 2030 yılında referans senaryoya göre %41 oranında emisyon azaltımı hedeflediğini 2023 yılında açıklamıştır. ( Güncellenen Birinci Ulusal Katkı Beyanı (NDC)’na göre  – Güncellenmiş beyanda Türkiye, Paris İklim Anlaşması kapsamında 2015 yılında %21 olarak sunulan 2030 yılı sera gazı emisyonu “artıştan azaltım” hedefi %41 olarak değiştirildi)

Geçen hafta yayınlanan eylem planları ile  NDC’de yer alan hedeflere ulaşılması adına yol haritaları ve uygulama araçları belirlenmiştir.

İklim Değişikliği Azaltım Stratejisi ve Eylem Planı 2024-2030  (İDASEP) çerçevesinde azaltım politikalarının öncelikli sektörleri olarak sanayi, enerji, binalar, ulaştırma, tarım, atık ve tarım, AKAKDO (Arazi Kullanımı, Arazi Kullanım Değişikliği ve Ormancılık) sektörlerine ilişkin stratejiler ve eylemler yer almaktadır. Ayrıca, sektörlere yönelik yatay kesen konular olarak Adil Geçiş ve Karbon Fiyatlandırma Mekanizmalarına ilişkin stratejiler ve eylemlerde belirlenmiştir. Eylem Planı, toplamda 9 bölümde yer alan 49 strateji ve 260 eylemden oluşmaktadır. İklim Değişikliği Azaltım Stratejisi ve Eylem Planı’nın hazırlık çalışmaları şeffaf ve katılımcı bir şekilde NDC sürecine paralel olarak yürütülmüştür. Bu süreçte kamu ve özel sektör ile sivil toplum örgütlerinden oluşan 175’ten fazla paydaştan 2000’in üzerinden temsilcinin katılımıyla 100’ün üzerinde toplantı gerçekleştirilmiştir.

İklim Değişikliği Uyum Stratejisi ve Eylem Planı 2024-2030  (İDUSEP) kapsamında iklim değişikliğinden etkilenebilirliği yüksek 11 öncelikli sektör seçilmiştir. Bu sektörler, tarım ve gıda güvenliği, biyolojik çeşitlilik ve ekosistem hizmetleri, su kaynakları yönetimi, turizm ve kültürel miras, sanayi, kent, sosyal kalkınma, halk sağlığı, ulaşım ve iletişim, enerji, afet risk azaltımıdır. Ayrıca İklim değişikliğine uyum bağlamında yatay kesen konular da eylem planına dâhil edilmiştir. Sektör uzmanları ve 180 farklı kurumdan çeşitli paydaşların katılımı ile gerçekleştirilen toplantılar sonucu 11 sektör ve yatay kesen konular için toplamda 40 strateji ve 129 eylem belirlenmiştir. 

Bu iki kaynak TSRS kapsamında iklim senaryoları hazırlama konusunda da yardımcı doküman olarak kullanılabilir.

İlgili tüm dökümanlara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Eylem Planları – İklim Değişikliği Başkanlığı (iklim.gov.tr)

İyi haftalar dileklerimizle

Sevgiler;

Senem

In:

“Türkiye’nin İklim Değişikliği Eylem Planı ve İklim Değişikliği Uyum Stratejisi ve Eylem Planı Yayımlandı!” için 0 yanıt