,

5 Haziran Dünya Çevre Günü ve 2022 Dünya Limit Aşım Günü

Dünya Limit Aşım Günü, doğanın sahip olduğu ve insanların 1 yıl boyunca kullanabileceği kaynakları o yıl içerisinde hangi tarihte tükettiğini gösteriyor. Yani başka bir deyişle, 1 yıl için doğanın bize açtığı kaynak kredisini tükettiğimiz ve sonrasında bir sonraki yıldan borç almaya başlayacağımız gün…

2022 için Dünya Limit Aşım günü geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi açıklandı ve yapılan analizler sonucunda dünya olarak 28 Temmuz 2022 tarihinde 2022 kotamızı dolduracağımız belli oldu. 

Bu arada bu analizler küresel bazda yapıldığı gibi, ülkeler bazında da yapılıyor. Türkiye için bu tarih maalesef daha da erken: 22 Haziran 2022. Bizim ülke olarak daha da acil önlem almamız gereği çok açık. 

Küresel Ayak İzi Ağı (Global Footprint Network) örgütü bu analizleri Ulusal Ayak İzi ve Biyokapasite Hesapları verilerini kullanarak yapmaktadır.

28 Temmuz’da limitimizi aşmak ne anlama geliyor diye soracak olursak, sanki dünyamızdan 0,7 adet daha varmış ve biz onun kaynaklarını da kullanabilirmişiz gibi tüketime devam etmek demek diyebiliriz.

Pandemi etkisiyle geçici bir ilerleme gösteren aşım günü, geçen yıldan 1 gün daha geride… Yani bir iyileşme olmadığı gibi, olumlu bir eğilim de yok.

Dünya Limit Aşımı 1970’lerden beri hesaplanıyor ve ne yazık ki en yüksek seviyelerinde dolaşmaya devam ediyor. Yoğun bir şekilde hissedilen ve etkilerini yaşadığımız iklim krizini önleyebilmek için yapılan çalışmalar, COP26 zirvesinde alınan kararlar, yapılan mutabakatlar ve konu ile çalışan kuruluşların verdikleri taahhütlere imza veren şirketlerin sayılarının artmasına rağmen durum hiç de iç açıcı değil.

Bu durumda tüm paydaşların Dünya Limit Aşım gününü ilerletebilmek için faaliyetlerini hızlandırmaları şart. Tabii ki yapılabilecekler sadece devletler, şirketler ve sivil toplum örgütleri ile sınırlı değil. Bizlerin bireysel olarak yapabileceğimiz çok şey var. 

Otomobil kullanımını azaltarak yürümek veya bisiklete binmek ya da olmuyorsa toplu taşıma kullanmak, gıdamızı verimli tüketerek israfı en aza indirmek, aşırı tüketim yapılarak ve çevreye çok zarar veren proseslerle üretilen giysi veya ev eşyaları satın almayıp uzun ömürlü olanları tercih etmek gibi… 

Ayrıntılı bilgi için: https://www.overshootday.org/about-earth-overshoot-day/

Yazar: Çiğdem Palalı

“5 Haziran Dünya Çevre Günü ve 2022 Dünya Limit Aşım Günü” için 0 yanıt